אוטיזם

מדגם מההווי של דירות האוטיזם שלנו

על המערך:

שילוב ילד עם ASD במשפחה הוא אתגר מורכב לילד ולמשפחתו. הרצון לאפשר לילד להתפתח ככל האפשר לצד ריבוי המשימות שבגידול משפחה, מהווים אתגר משמעותי ולעיתים כמעט בלתי אפשרי, במיוחד כאשר מדובר בילד בתפקוד נמוך. לא פעם מלווה התופעה בבעיות התנהגות קשות שאינן מאפשרות חיים תקינים למשפחה כולה.
מסגרת דיור מותאמת ומכוונת לצרכי הילד והמבוגר המתמודד עם הפרעת תקשורת מהווה פתרון נכון עבורו ועבור בני משפחתו. במערך הדיור ייהנה הדייר ממסגרת מותאמת ומדויקת העונה לצרכיו הקיומיים וההתפתחותיים גם יחד.
הדיור לאנשים עם אוטיזם הנו גולת הכותרת של מערך הדיור בקהילה של ארגון עלי שיח והוא מהווה פתרון ייחודי ויחיד במינו לאנשים על הרצף מהמגזר הדתי, דתי לאומי והחרדי.

מערך דיור זה כולל עשרים וחמש דירות ייעודיות – בירושלים, בבני-ברק ובפתח תקווה ועוד היד נטויה. בכל דירה מתגוררים 6-8 דיירים. המערך מהווה בית לחיים משנות ההתבגרות ועד בכלל והוא מעניק תמיכה רחבה לצעירים ולבוגרים, בנות ובנים עם אוטיזם בכל רמות התפקוד.
הבתים בהם מתגוררים הדיירים הם רחבי ידיים, מוקפים בחצרות מתוכננים ומצוידים בכל הנדרש לניהול איכותי ומיטיב של חיים מותאמים לאנשים עם אוטיזם ובתוך הקהילה.
הדיירים נהנים מטיפול צוות רב מקצועי, מתכניות קידום אישיות, תכניות פנאי, לימודים ותעסוקה ומתחושת בית, משפחה וקהילה אליה הם משתייכים.

המוטו של מערך אוטיזם:

לתת את המקסימום האפשרי
לחיים איכותיים והתקדמות
מתמדת

כשיש אצלנו סדר
הכל יהיה בסדר!

כפי שמתבקש עבור אנשים עם ASD, סדר היום במערך הדיור קבוע ומותאם לצרכיהם. השגרה המובנית מהווה עבורם סביבה רגועה ובטוחה המועילה לקידומם.
כבר בתחילת משמרת משתפים המדריכים את הדיירים בסדר היום ומצבת הצוות אשר מומחשים באמצעות אביזרי תקשורת מגוונים. ההמחשה משפרת את התקשורת ומאפשרת לדיירים לדעת מה צפוי לאורך היום.

ידיעה זו תורמת לתחושת הנינוחות שלהם ומאפשרת להם לקחת חלק פעיל בסדר היום.
זוהי רק דוגמא להתנהלות מקצועית מקדמת ולשימוש נרחב באמצעי תקשורת ותקשורת חילופית אשר מתבצעת בהנחיית הצוות המקצועי המומחה בטיפול בהפרעות תקשורת.

7:00

התארגנות בוקר
קפה וכדורים

7:45

יציאה למע"ש

15:00

חזרה לדירה

15:15

פרי וכדורים

15:30

התעסקות פנאי
וחוג

18:30

ארוחת ערב
וכדורים

19:00

מקלחת

ריפוי בעיסוק
וגריה חושית

חדר רוגע הוא חדר המהווה סביבה מותאמת על עקרונות הסנוזלן. החדר הנו רב תחושתי והוא מעוצב ומיועד עבור אנשים עם לקויות שונות. שהייה בחדר זה מאפשרת חוויה מהנה ומרגיעה בפרט עבור אנשים עם אוטיזם. החדר עוזר להרגע, להתמודד עם התפרצויות זעם, לשתף פעולה ולפעמים גם לתקשר בצורה טובה יותר ובאופן שמאפשר להעמיק את הבנת וחקר העולם, תוך הימצאות בסביבה בטוחה ומרגיעה.
בדירות המיועדות לאנשים על הרצף הנמצאים בתפקוד נמוך הקמנו חדר המערב גירוי של כמה שיותר חושים על מנת להנגיש את האמצעים בכל הערוצים, ראיה, שמיעה, מישוש ועוד.
הטיפול בחדר נעשה בהנחיית מרפאה בעיסוק שהתמחתה בטיפול בסנוזלן ומהווה חלק מהצוות המקצועי המלווה את הדירות.

תעסוקה, פנאי
ושילוב בקהילה

מערך הדיור לאנשים עם ASD כולל צעירים הממשיכים ללמוד בבתי ספר ובוגרים המשולבים בשירותי תעסוקה. בין הבוגרים כאלו המשולבים בתעסוקה בשוק החופשי. אחד הדיירים שלנו משולב בחברת ההייטק העוסקת בפיתוח המכונית האוטונומית! הוא איננו היחיד. אחרים משולבים בעבודה במפעלים, בתי מסחר ואף בכנסת ישראל.
בשעות אחר הצהריים וימי חופשה, הדיירים נהנים מתכניות פנאי מגוונות הכוללות חוגים והפעלות שונים אשר נבחרים ומותאמים ע"י הצוות המקצועי לצרכי הדיירים. בין הפעילויות חוגי אומנות, ספורט, בישול, גינון, תרפיה בחיות, ואף חוגים משולבים בקהילה.
בחגים ובשבתות יוצאים הדיירים לבתי כנסת סמוכים ומהווים חלק מהקהילה במקום, אשר מאמצת אותם אל חיקה באהבה. הם לוקחים חלק באירועים חברתיים כמו קידושים ומסיבות ונחשבים לאורחים רצויים ואהובים.

מיומנה של עו"ס
בדירת בנות על הרצף
בתפקוד נמוך.

"אירוע הדגל והחוויה המשמעותית עבורי הינה ישיבת הצוות השבועית שיכולה להתחיל עם דאגות ובעיות ובדרך כלל מסתיימת עם חיוך ופתרונות. בישיבה אנו דנות בין היתר על ההתמודדויות לא פשוטות שהיו ומה עושים. איננו מנסות להספיק דיונים על כולם, אלא להתעמק ולהבין מה הסיבות להתנהגות מאתגרת של דיירת: מה נעשה בנושא, מה עוד לא עשינו, ומה נעשה לא נכון.
סיעור המוחין של המדריכות, קלינאית התקשורת, המרפאה בעיסוק, הרכזת, המנהלת ושלי מאפשר ונטילציה לכולם, מפרה ברעיונות ונותן תמיכה משמעותית ומוטיבציה לכולנו להמשיך לטפל גם במקרים מורכבים. בדרך כלל ניתן ללמוד דרכי התמודדות שניתן ליישמם בטיפול גם במקרים אחרים. בישיבה אני חשה כי המדריכות מקבלות מקום שווה לנו אנשי המקצוע. פעמים רבות אנו לומדות מהן.
אהוב עלי הקשר עם ההורים. לפעמים פוגשים הורים נמרצים ומעורבים ולפעמים הורים עייפים המעדיפים להיות קצת מנותקים. אני כעו"ס מקבלת את כל התגובות ללא בקורת ומשתדלת להעביר מסר מעודד שמדגיש עד כמה הקשר חשוב לצמיחתה ולבריאותה הנפשית של הבת."

לשרותכם
במערך האוטיזים

אסתי ברוק

מנהלת מערך דיור אוטיזם ירושלים

חיה לוי

מנהלת אגף אוטיזם ב' ואחות ראשית במערך

שירה בנאיס - נגר

מנהלת אגף אוטיזם ג’

כלי נגישות
עמותת עלי שיח אירחה עשרות מנהלי עמותות ליום עיון מקצועי
תיאטרון מפתן של עלי שיח פותח את שעריו .
טיול שבועי לגן החיות-תרפיה בבעלי החיים
היי , כיף שבאת לבקר !
איך התרשמת מהאתר?